Var konsekvent i utformningen av navigering och struktur på webbplatsen

  • Regel
  • Tillgänglighet

Navigeringsmetoder/funktioner som upprepas på en webbplats eller app, till exempel menyer, sidhuvud, sidfot, knappar och andra kontroller ska ha samma utseende, funktionalitet och placering på hela webbplatsen. Använd också samma termer för återkommande funktioner.

Flera sätt att navigera

Användare har många olika strategier för att navigera i digitala system. En person med synnedsättning kanske föredrar en sökfunktion, medan en person med en kognitiv funktionsnedsättning föredrar en innehållsförteckning eller ett alfabetiskt index. Erbjud därför fler sätt att navigera.

Erbjud flera sätt att navigera

Konsekvent navigering

Konsekvens är viktigt för att användarna ska förstå hur webbplatsen fungerar. Det betyder inte att alla sidor måste se likadana ut, men liknande uppgifter ska utföras på samma sätt oavsett var på webbplatsen man befinner sig.

Var konsekvent i navigation

Konsekvent benämning

Konsekvent benämning av saker på hela webbplatsen underlättar för alla användare att känna igen sig och minskar onödig kognitiv belastning.

Konsekvent benämning

Landmärken

För de delar av webbsidor som är allra vanligast – så kallade landmärken – bör du använda de struktur-element som erbjuds i HTML5, eller i andra hand (om sajten exempelvis inte använder HTML5) motsvarande attribut i ARIA. Då kan den som använder skärmläsare enkelt hoppa mellan landmärkena.

Återkommande innehåll

För användare som lyssnar igenom en sida med skärmläsare, eller som tabbar sig fram med tangentbord eller någon typ av hjälpmedel tar det lång tid att komma förbi till exempel en meny.

Erbjud möjlighet att hoppa förbi återkommande innehåll Länk till annan webbplats.

Rättslig vägledning

I Diggs rättsliga vägledning finns mer information om de tillgänglighetskrav du som offentlig aktör behöver ta hänsyn till.

Åtaganden – vilka är kraven?

Typ:
Regel
Område:
Tillgänglighet
Aktör:
Kommun, Region, Statlig myndighet
Frågor om innehållet?
info@digg.se
Uppdaterad:
18 december 2023
Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Senast uppdaterad: