Skapa en flexibel och responsiv layout

  • Regel
  • Tillgänglighet

Att behöva skrolla i sidled är besvärligt för vissa användare och försämrar upplevelsen. Många använder små skärmar och personer som på grund av nedsatt syn förstorar innehållet har liknande behov.

Förstora text och funktionalitet

Det är viktigt att innehållet i digital service är skapat så att användaren inte behöver skrolla i flera ledder för att ta del av innehåll och funktionalitet om hen använder förstorning eller en liten skärm. Gör det därför möjligt för användaren att förstora utan att innehåll eller funktionalitet krockar eller gömmer sig bakom annat innehåll.

Skärmens riktning

Alla människor har inte möjlighet att vrida på sin skärm. Vissa måste välja ett läge (stående eller liggande) och alltid använda detta, exempelvis med skärmen fast monterad på en rullstol. Skapa därför en design så att innehåll och funktioner är tillgängliga oavsett skärmens riktning. Då kan var och en välja det läge de föredrar.

Se till att allt innehåll presenteras rätt oavsett skärmens riktning

Avstånd mellan tecken, rader, stycken och ord

Många användare, till exempel dyslektiker och personer med nedsatt syn, behöver kunna påverka avståndet mellan stycken, rader, ord och tecken för att lättare kunna läsa. Gör det därför möjligt för användaren att påverka avstånden utan att innehåll eller funktionalitet krockar eller gömmer sig bakom annat innehåll.

Se till att det går att öka avstånd mellan tecken, rader, stycken och ord

Undantag

Sidoskroll kan vara acceptabelt för innehåll som kräver tvådimensionell layout, såsom bilder, kartor, diagram, video, spel, datatabeller, och liknande.

Rättslig vägledning

I Diggs rättsliga vägledning finns mer information om de tillgänglighetskrav du som offentlig aktör behöver ta hänsyn till.

Åtaganden – vilka är kraven?

Typ:
Regel
Område:
Tillgänglighet
Aktör:
Kommun, Region, Statlig myndighet
Frågor om innehållet?
info@digg.se
Uppdaterad:
18 december 2023
Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Senast uppdaterad: