Publicera dokument i html och skapa tillgängliga pdf:er

  • Rekommendation
  • Tillgänglighet

Överväg noggrant valet av format när du ska publicera något på webbplatsen. Normalt är det bäst att presentera informationen direkt på webbsidan och inte välja exempelvis pdf eller Word.

Om du som offentlig aktör lägger ut information i exempelvis pdf- eller Wordformat blir den betydligt svårare att söka och komma åt för användare som till exempel surfar via en mobiltelefon eller saknar den programvara som behövs. Dokument som publiceras på webbplatsen ska vara tillgängliga enligt DOS-lagen.

Skapa tillgängliga pdf:er

Använd formatmall i originaldokumentet där rubriker, ingresser, brödtext och bilder är korrekt uppmärkta. Kom ihåg att när du konverterar dokument till pdf kan du behöva göra justeringar. En manuell kontroll behövs!

Gör så här för att skapa en tillgänglig pdf

Kontrollera tillgängligheten i pdf:en manuellt

Kontrollera tillgängligheten när filen är klar. Kontrollera manuellt sådant som alternativtexter, att taggningen är korrekt och att rubriker, bilder med mera ligger i rätt läsordning. Testa även själv med talsyntes eller skärmläsare, och låt gärna synskadade personer testa att dokumentet läses upp korrekt för deras hjälpmedel.

Undantag

Dokument som offentliggjorts före den 23 september 2018 är undantagna från DOS-lagen, om inte innehållet behövs för att genomföra aktiva administrativa förfaranden.

Rättslig vägledning

Typ:
Rekommendation
Område:
Tillgänglighet
Aktör:
Kommun, Region, Statlig myndighet
Frågor om innehållet?
info@digg.se
Uppdaterad:
18 december 2023
Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Senast uppdaterad: