Använd gärna film som komplement till text

  • Regel
  • Tillgänglighet

Använd gärna video som komplement eller alternativ till andra presentationsformat. Texta och syntolka filmerna så kan fler ta del av innehållet.

Film och video

Många gånger kan det vara lättare att ta till sig innehåll i film (förinspelade tidsberoende medier) än om motsvarande information skulle finnas i en längre text. Använd gärna video som komplement till textbaserad information för att nå personer som har svårt att läsa eller inte kan läsa men som förstår talspråk med stöd av visuell information.

Teknisk lösning som publiceras via tredjepartslösningar

Innehåll som du som offentlig aktör publicerar på en tredjepartsplattform ska göras så tillgängligt som plattformen medger:

Exempel på tredjepartslösningar:

  • sociala medier, som Facebook, Instagram, LinkedIn, Youtube, Snapchat
  • gratis bloggverktyg
  • gratistjänster för platsannonser och liknande.

Undantag

Förinspelade tidsberoende medier som inspelad video, film, rörlig bild och animationer samt ljudinspelningar som publicerats innan den 23 september 2020 behöver inte ha undertexter, textbeskrivning eller syntolkning enligt DOS-lagen.

Direktsändningar

Direktsändningar är undantagna i DOS-lagen, även om direktsändningar med både undertextning, syntolkning och teckenspråkstolkning är fullt möjligt.

Rättslig vägledning

I Diggs rättsliga vägledning finns mer information om de tillgänglighetskrav kring film som du som offentlig aktör behöver ta hänsyn till.

Typ:
Regel
Område:
Tillgänglighet
Aktör:
Kommun, Region, Statlig myndighet
Frågor om innehållet?
info@digg.se
Uppdaterad:
18 december 2023
Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Senast uppdaterad: