Anslut till Peppol

Peppol är ett ständigt växande nätverk för elektroniska inköp och finns snart etablerat i hela Europa. Här hittar du information om hur du ansluter till Peppol.

Så ansluter du till Peppol

Du behöver teckna avtal med en certifierad Peppol-operatör för att kunna skicka eller ta emot fakturor eller andra meddelanden i Peppolnätverket. Du får tillgång till alla som finns i nätverket oavsett vilken operatör du väljer.

Du som är privat leverantör

  • Om du redan har ett systemstöd för fakturering: Stäm av med din systemleverantör om de kan skicka fakturor i formatet Peppol BIS Billing 3.0 via Peppolnätverket. I sådana fall är de redan en Peppol-operatör och kan hjälpa dig med anslutningen.
  • Om du inte har ett systemstöd: Kontakta någon av de operatörer som finns på OpenPeppols lista på leverantörer. Du kan kontakta vilken operatör som helst på listan. Alla operatörer sätter sina egna priser på tjänsten, så kontakta gärna några olika för att få en bild av kostnaden och vad de erbjuder.

OpenPeppols lista på leverantörer (peppol.org) Länk till annan webbplats.

Du som är offentlig aktör

  • Det finns stöd för Peppol i Kammarkollegiets olika ramavtal. Om ni har avropat från ett ramavtal kan ni meddela ramavtalsleverantören att ni vill läggas upp som fakturamottagare i Peppolnätverket.
  • Om ni har gjort en egen upphandling av ekonomisystem eller faktureringstjänst behöver ni kontakta er leverantör.

Kammarkollegiets webbplats för ramavtal (avropa.se) Länk till annan webbplats.

Så väljer du Peppol-ID

Du som ska ta emot fakturor via Peppol behöver välja en unik mottagningsadress, ett så kallat Peppol-ID. Numret används av Peppol-operatörerna för att ta reda på vart ett affärsmeddelande ska skickas.

Ett Peppol-ID består av två delar. Den första delen indikerar vilket slags nummer som används. Den andra delen är själva numret. Tillsammans bildar de en unik identifiering.

Instruktion: Val av Peppol-ID

Frågor och svar

I Peppol används moderna lösningar för överföringen, och Peppols specifikationer innehåller både tekniska lösningar och avtalsvillkor för operatörernas utförda tjänster.

Du som köpare behöver dock fortfarande göra samma interna kontroller som din organisation kräver vid registrering av nya leverantörer. Det finns heller ingen skillnad på hanteringen i era arbetsflöden med till exempel leveranskontroller och attest.

När du är registrerad som mottagare i Peppols adressregister har du möjlighet att ta emot fakturor från alla varu-/tjänsteleverantörer som kan skicka fakturor via Peppolnätverket.

Erfarenhetsmässigt har det visat det sig att anslutning av varu- och tjänsteleverantörer till e-faktura sker automatiskt utan tester. För e-handel, med till exempel order och katalog, kan man behöva ytterligare tester.

Nej, du kan bara skicka ut den typ av meddelanden i Peppol som mottagaren har registrerat sig för att ta emot.

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Senast uppdaterad: