Förslag för den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis
Denna rapport är ett svar på regeringsuppdraget att lämna förslag för den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis. I rapporten har Digg analyserat och lämnat förslag på åtgärder som behöver vidtas med anledning av den svenska anslutningen till det tekniska systemet.
Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) 2018/1724 om inrättande av en gemensam digital ingång för tillhandahållande av information, förfaranden samt hjälp- och problemlösningstjänster och om ändring av förordning (EU) nr 1024/2012, nedan kallad SDG-förordningen (På engelska heter den gemensamma digitala ingången Single digital gateway, därav förkortningen SDG), ska vara fullt implementerad i medlemsstaterna sedan den 12 december 2023. Ett krav i SDG-förordningen är att möjliggöra gränsöverskridande bevisutbyte genom att kommissionen i samarbete med EU:s medlemsstater inrättar ett tekniskt system för automatiskt utbyte av bevis mellan behöriga myndigheter i olika medlemsstater (art. 3.4 och 14.1 SDG-förordningen), nedan kallat det tekniska systemet (I genomförandeförordningen används begreppet det tekniska engångssystemet för det tekniska systemet, i rapporten används begreppet det tekniska systemet genomgående och har samma innebörd. Det engelska namnet är Once only technical system, eller förkortat OOTS.). SDG-förordningen har sedan kompletterats med Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2022/1463 av den 5 augusti 2022 om fastställande av tekniska och operativa specifikationer för det tekniska systemet för gränsöverskridande automatiskt utbyte av bevis och tillämpning av engångsprincipen i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1724, nedan kallad genomförandeförordningen. Denna förordning fastställer i högre grad de praktiska förutsättningarna för det tekniska systemet och utgör i stort grunden för detta arbete.
Denna rapport är ett svar på regeringsuppdraget att lämna förslag för den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis (Uppdrag till Myndigheten för digital förvaltning att lämna förslag för den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis (Fi2024/00654)) och syftar till att analysera och lämna förslag på åtgärder som behöver vidtas med anledning av den svenska anslutningen till det tekniska systemet.
Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har genom tilldelade anslag till uppgift att utveckla förvaltningsgemensamma digitala lösningar för att möta kraven i SDG-förordningen och genomförandeförordningen. Den övergripande tekniska arkitekturen som Digg har tagit fram presenteras i Bilaga 1.
För att det tekniska systemet ska bli fullt operativt och för att Sverige ska kunna omhänderta samtliga krav som åläggs oss som medlemsstat behövs en nationell ansvarsfördelning som dels tjänar till att säkerställa att Sverige uppfyller SDG-förordningarnas (När både SDG-förordningen och genomförandeförordningen avses används begreppet SDG-förordningarna.) alla krav, dels etablerar rättsligt stöd för de uppgifter berörda myndigheter ska utföra. Till det kommer att det behövs nationella lösningar för identitetsmatchning och ombudshantering för att få full nytta av det tekniska systemet.
Lösningen för den övergripande tekniska arkitekturen och åtgärdsförslagen som presenteras i denna rapport baseras på hur förutsättningarna ser ut idag. Det är sannolikt att det tekniska systemet kommer fortsätta utvecklas i takt med att nya förfaranden, aktörer och tekniska lösningar introduceras. Det är därför av stor vikt att Digg ges ett långsiktigt stöd för sitt ansvar för de förvaltningsgemensamma komponenterna samt att det författningsgivna uppdraget är tillräckligt flexibelt för att kunna tillämpas trots förändringar i mål och medel för SDG-förordningarna.
Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan
Publicerad: