Analysera om ni har information enligt SDG-förordningen
Här hittar du information som ska hjälpa dig att analysera om din organisation har krav på att tillhandahålla information som omfattas av SDG-förordningen.
Sammanfattning av vad ni behöver göra
För att göra analysen som svarar på om ni har informationsområden som omfattas av SDG-förordningen behöver ni göra följande:
- Analysera vilka informationsområden ni ansvarar för som omfattas av SDG-förordningen.
- Analysera om ni har information om förfaranden som omfattas av SDG-förordningens bilaga I
- Analysera om ni har information om förfaranden som omfattas av SDG-förordningens bilaga II
- Analysera om information tillhandahålls på EU-nivå eller om den ska kompletteras med nationell information.
Om analysen visar att ni har informationsområden enligt SDG-förordningen ska ni:
- Anmäla till Digg att ni omfattas av dessa informationsområden.
- Ansluta er organisation till Your Europe.
På den här sidan får ni vägledning i hur ni kan tänka vid analysen.
Information som ska tillhandahållas av behöriga myndigheter
Svenska behöriga myndigheter ska inom ramen för sitt ansvarsområde se till att de tillhandahåller information (artikel 2.2 och artikel 4 SDG-förordningen) via Your Europe om
- rättigheter, skyldigheter och regler,
- förfaranden och,
- hjälp- och problemlösningstjänster.
För att identifiera vad ni ska tillgängliggöra på Your Europe kan ni dela upp analysen i flera steg.
Information om rättigheter, skyldigheter och regler enligt SDG-förordningens bilaga I
SDG-förordningens bilaga I handlar om rättigheter, skyldigheter och regler.
Identifiera vilka ansvarsområden ni har inom de informationsområden som omfattas av SDG-förordningen. Det är oftast information som ni har på era webbplatser. Ni kan börja analysera om ni har information enligt ett av informationsområdena i bilaga I i SDG-förordningen.
När ni har identifierat att ni har information som omfattas av SDG-förordningens bilaga I ska den tillgängöras via webbplatsen Your Europe. Det går bra att tillgängliggöra information löpande.
För att tillgängliggöra information på Your Europe behöver ni anpassa era webbsidor som tillhandahåller informationen så att de uppfyller de krav som ställs i förordningen.
Information om förfaranden som omfattas av SDG-förordningens bilaga I
Om ni har identifierat att ni har ett förfarande som omfattas av SDG-förordningens bilaga I ska information om förfarandet tillgängöras via webbplatsen Your Europe. Användaren ska få tillräcklig med information för att kunna genomföra förfarandet.
Ett förfarande kan förklaras som ett ärende eller process som en privatperson eller företag går igenom hos en aktör, ofta via en e-tjänst. Förfaranden kan också vara offline, t.ex. via en fysisk blankett.
Enligt SDG-förordningen är ett förfarande en sekvens av handlingar som användare måste utföra för att uppfylla kraven eller för att erhålla ett beslut från en behörig myndighet för att kunna utöva sina rättigheter på de områden av den inre marknaden som anges i bilaga I (artikel 2.2 a. och artikel 3.3).
Det innebär att ett förfarande är något en fysisk eller juridisk person måste göra för att uppfylla krav eller för att kunna få ett beslut för att i slutänden kunna utöva rättigheter enligt förordningen. Det kan till exempel vara genom att göra en ansökan, en anmälan eller registrera något hos en behörig myndighet. Sådana processer anses vara ett förfarande enligt SDG-förordningen, oberoende av om det är en digital process är eller inte. Ett förfarande kan alltså se ut på olika sätt, exempelvis att en person behöver fylla i en blankett, skicka in ett brev, ett e-postmeddelande eller kan använda sig av en e-tjänst.
Information om förfaranden som omfattas av SDG-förordningens bilaga II
Om ni har identifierat att ni har ett förfarande som omfattas av SDG-förordningens bilaga II ska information om förfarandet tillgängöras via webbplatsen Your Europe. Användaren ska få tillräcklig med information för att kunna genomföra förfarandet.
Stöd i vilken information som avses
EU-kommissionen har tagit fram ett stöddokument som bland annat tydliggör vilka förfaranden som avses inom de olika livshändelserna inom bilaga II.
Single Digital Gateway library (europa.eu) Länk till annan webbplats.
Stöddokumentet heter Guidance on procedures (Annex II) och uppdateras löpande.
Information om hjälp- och problemlösningstjänster enligt bilaga III
Om ni har information om hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas av SDG-förordningens bilaga III ska den tillgängöras via webbplatsen Your Europe.
Information som tillhandahålls av EU-kommissionen
EU-kommissionen ansvarar för att information om EU-rätt som omfattas av SDG-förordningen finns på webbplatsen Your Europe. Det är främst information om rättigheter, skyldigheter och regler som är harmoniserade inom EU och därmed gäller inom hela EU.
EU-kommissionen kan ansvara för både hela eller delar av informationsområden. Ett exempel är inom informationsområde A; Resor inom unionen, som syftar till information om passagerarrättigheter. Område A1 och A2 är exempel på områden där ansvaret för att tillhandahålla information är delat, det ska därför finnas information både på EU-nivå och nationell nivå. För områdena A3, A4 och A5 ansvarar endast EU-kommissionen för att tillhandahålla information.
När EU-kommissionen tillhandahåller all information behöver behöriga myndigheter inte komplettera med nationell information. Ni behöver inte heller ange dessa områden i Diggs förteckning.
Stöd i vilken information som avses
EU-kommissionen har tagit fram ett stöddokument som bland annat tydliggör vilken information som ska tillhandahållas av EU-kommissionen respektive medlemsstaterna.
Single Digital Gateway library (europa.eu) Länk till annan webbplats.
Stöddokumentet heter Guidance on information requirements Annex I och uppdateras löpande.
Anslut er till Your Europe
För att ansluta er till Your Europe och börja tillgängliggöra information kontaktar ni Digg eller skicka in en anmälan att ni omfattas av SDG-förordningen.
Your Europe är i praktiken den gemensamma digital ingången till Europa. Det är en webbplats (youreurope.eu) som tillhandahålls av EU-komissionen.
Your Europe ska göra det lättare för privatpersoner och företag att hitta information och tjänster när de utför ärenden över landsgränserna. Det kan till exempel vara när personer eller företag ska flytta inom unionen, studera, bedriva handel, etablera sig eller utöka sin verksamhet i en annan medlemsstat.
Webbplatsen tillhandahåller information, förfaranden och hjälp- och problemlösningstjänster på ett och samma ställe för alla länder inom EU. Även information om europeisk lagstiftning finns på Your Europe.
Informationen på Your Europe kan delas in i tre nivåer:
- EU-nivå,
- till viss del EU nivå och till viss del nationell nivå samt
- nationell nivå.
Från Your Europe länkas användaren till nationella webbsidor för att läsa om vilka rättigheter och skyldigheter användaren har eller hur användaren går tillväga för att utföra ett ärende.
Länkning till nationella webbsidor fungerar genom ett länkregister i ett bakomliggande system (EU-kommissionens kontrollpanel).
Tips för förvaltning av information
Ni behöver löpande säkerställa att ni följer SDG-förordningens krav. Det är därför viktigt att ni skapar en förvaltning för informationen som omfattas av SDG-förordningen. Ni behöver exempelvis:
- Säkerställa att era webbsidor finns i länkregistret och är upptaggade med korrekt metataggning. Exempelvis vid förändring av struktur eller innehåll på er webbplats.
- Vara uppmärksamma på om SDG-förordningen uppdateras eller utökas. Vid förändring kan ni behöva analysera om det innebär att ni omfattas av förordningen på något ytterligare sätt.
- Analysera om nya uppdrag eller tjänster omfattas av SDG-förordningen. Om ni omfattas av nya områden enligt någon av SDG-förordningens bilagor ska ni meddela Digg detta.
Dokument och länkar
- Your Europe
- SDG-förordningen - 2018/1724 - EN - EUR-Lex (europa.eu)
Länk till annan webbplats.
- EU-förordningen om nettonollindustrin (europa.eu)
Länk till annan webbplats.
- Förordningen om kritiska råmaterial (europa.eu).
Länk till annan webbplats.
- Dataförvaltningsförordningen (europa.eu)
Länk till annan webbplats.
Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan
Senast uppdaterad: