Diggs förslag för den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis
Digg har haft i uppdrag att titta närmare på hur den svenska anslutningen till EU:s tekniska system ska gå till. Nu är rapporten överlämnad till Regeringskansliet.
Digg har sedan den 7 mars i år haft i uppdrag att analysera och lämna förslag på åtgärder som behöver vidtas med anledning av den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis.
I uppdraget ingick även att analysera och redovisa vilka kostnader som kan uppstå utifrån principen att förvaltningsgemensamma lösningar bör nyttjas i så stor utsträckning som möjligt samt lämna förslag på finansiering.
Vid genomförandet har Digg inhämtat synpunkter från berörda myndigheter.
Läs rapporten i sin helhet
Rapporen är ett svar på regeringsuppdraget att lämna förslag för den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis. I rapporten har Digg analyserat och lämnat förslag på åtgärder som behöver vidtas med anledning av den svenska anslutningen till det tekniska systemet.
Diggs förslag i korthet
SDG-förordningen och genomförandeförordningen ställer ett antal krav på Sverige som medlemsstat. För att det tekniska systemet ska bli fullt operativt, alltså att svenska behöriga myndigheter ska kunna skicka och ta emot bevis, och för att Sverige ska kunna omhänderta samtliga krav som åläggs oss som medlemsstat behövs en tydlig nationell ansvarsfördelning.
Ansvarsfördelningen behöver dels säkerställa att Sverige uppfyller SDG-förordningens och genomförandeförordningens alla krav och dels etablera rättsligt stöd för de uppgifter som både Digg och behöriga myndigheter ska utföra.
Förslagen som presenteras i rapporten syftar därför både till att ge Digg rättsliga förutsättningar för att drifta och förvalta de svenska förvaltningsgemensamma komponenterna av det tekniska systemet och för att skapa en tydlig ansvarsfördelning i Sverige för de uppgifter som åläggs oss som medlemsstat.
Förslagen baseras på vem som i dagsläget ansvarar för vilka delar i det tekniska systemet. Exempelvis förtydligas ansvaret för de behöriga myndigheternas komponenter såsom deras förfarandeportaler (e-tjänster) och uppgifterna kopplade till dessa.
Digg föreslås få följande ansvar
Digg har redan idag rollen som nationell samordnare och rollen som nationell kontaktpunkt för tekniskt stöd. De förslag som Digg ger syftar till att Digg får en långsiktig reglering av uppdraget som teknisk kontaktpunkt och ett ytterligare uppdrag att ha en samlad funktion för att tillhandahålla de förvaltningsgemensamma komponenterna och genomföra bevisutbytet.
Digg föreslås därför få ett förtydligat ansvar för:
- att vara nationell kontaktpunkt för tekniskt stöd,
- för utformningen och drift av det tekniska systemet,
- att hantera tjänster på uppdrag av de behöriga myndigheterna,
- för delar av det ansvar som ligger på medlemsstaten,
- för uppgifter kopplade till Informationssystemet för den inre marknaden (IMI).
Behöriga myndigheter föreslås få följande ansvar
Behöriga myndigheter har redan idag ansvar kopplad till SDG-förordningen. De förslag som Digg ger syftar till att förtydliga behöriga myndigheters ansvar kopplad till bevisutbytet och att lämna information till Digg.
Behöriga myndigheter föreslås därför få ett förtydligat ansvar för:
- för sina egna komponenter.
- för anslutning till det tekniska systemet via Digg.
- för uppgifter inom behöriga myndigheters kontroll som enligt genomförandeförordningen ligger på medlemsstaten.
För att lämna information:
- till Digg om bevisutbyte,
- till Digg som teknisk kontaktpunkt om incidenthantering,
- till Digg om fysiska besök och fysisk leverans av beslut.
Status nu
Nu fortsätter vi på Digg arbetet med att förbereda behöriga myndigheter genom de stöd och vägledningar som samlas på digg.se, via olika mötesforum och uppmanar behöriga myndigheter att betatesta det tekniska systemet.
För att vi ska kunna gå i produktion med det tekniska systemet andra halvan av 2025 så krävs att vi får ett uppdrag som linjerar med de förslag vi lämnat.
Välkomna att kontakta oss på e-post sdg@digg.se för mer information.
De aktörer som omfattas av SDG-förordningen kallas behöriga myndigheter. En behörig myndighet kan vara en statlig myndighet, en kommun, en region, ett kommun- eller regionägt företag eller en privat aktör.
Det finns inte något uttryckligt krav på exempelvis offentlig finansiering för att omfattas av SDG-förordningen. Det som är avgörande är om aktören har specifikt ansvar för information, förfaranden eller hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas av förordningen (artikel 3.4 SDG-förordningen). Aktören kan ha inrättats på nationell, regional eller lokal nivå.
Vilken information och vilka förfaranden och hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas framgår av bilaga I-III till SDG-förordningen.
Förbered er för anslutning under 2025. Vi planerar för att gå i produktion med det tekniska systemet under andra delen av 2025.
För att veta om ni ska ansluta så börjar ni med att analysera om ni behöver utbyta bevis via det tekniska systemet. Stöd och vägledning för den analysen hittar ni på följande webbsidor:
Betatesta nu – vi siktar på produktion under 2025
Sedan hösten 2023 är behöriga myndigheter välkomna att betatesta det tekniska systemet. Kontakta oss på e-post sdg@digg.se för mer information.
Utifrån den nu kända tidsaspekten siktar vi på att gå i produktion med det tekniska systemet under andra delen av 2025.
Läs mer på webbsidan Anslutning till det tekniska systemet för bevisutbyte.
Digg har lämnat förslag till regeringen för den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis
Digg har sedan den 7 mars 2024 haft i uppdrag av regeringen att analysera och lämna förslag på åtgärder som behöver vidtas med anledning av den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis. Rapporten överlämnades till Regeringskansliet den 11 december 2024.
Läs rapporten på webbsidan Förslag för den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis.
Digg är nationell samordnare
Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har utsetts till nationell samordnare för Sverige. Det betyder att vi är en ingång för frågor gentemot EU-kommissionen och samordnar det nationella arbetet med de aktörer som berörs av SDG-förordningen.
Läs mer
- Förslag för den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis Länk till annan webbplats.
- SDG - En gemensam digital ingång till Europa Länk till annan webbplats.
- Samarbetsrummet för SDG (dela.digg.se) Länk till annan webbplats.
För att få tillgång till samarbetsrummet mejlar du sdg@digg.se och begär att få åtkomst till samarbetsrummet för SDG.
Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan
Publicerad: