Single digital gateway – första kommunen på Your Europe

En del av den kommunala verksamheten omfattas av SDG-förordningen och några kommuner visar vägen i implementeringen. Härnösand är först ut att finnas på Your Europe.

Digg har tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR) startat en arbetsgrupp för att underlätta implementeringen av SDG-förordningen. Härnösands kommun är en av kommunerna i arbetsgruppen som har påbörjat arbetet med att uppfylla förordningens krav.

Härnösand är nu den första svenska kommunen att registrera sin webbplats i länkregistret för Your Europe – den gemensamma digitala ingången till Europa. På Your Europe ska europeiska användare på ett samlat ställe ska kunna hitta information och förfaranden som behövs när användaren utför ärenden över landsgränserna.

Webbinarium: Kommunerna som visar vägen i SDG-implementeringen

På Digg forum 8 april, kl 10.30 berättar Jennifer Skoglund, specialist inom SDG, om hur några av Sveriges kommuner kommit igång med implementeringen av SDG-förordningen. Vid det här tillfället delar vi exempel från Härnösand, Söderhamn och Norrköping.

Se webbinariet från Digg forum 8 april, kl 10.30: Kommunerna som visar vägen i SDG-implementeringen

Framgångsrikt att ta ett steg i taget

SDG-förordningen innefattar flera olika delar som information, förfaranden och utbyte av bevis över landsgränser. Härnösand har brutit ned arbetet och börjat med informationsområdena enligt bilaga I i SDG-förordningen. Det innebär att de har börjat anpassa information och webbsidor på sin webbplats.

Att Härnösand har registrerat sin webbplats i länkregistret för Your Europe innebär att privatpersoner inom EU nu kan hitta information om rättigheter och villkor i samband med flytt till omsorgsboende. På sidan Search results Sweden residential care home (Your Europe) Länk till annan webbplats. kan du se hur informationen återges på Your Europe.

– Det är en positiv indikation till andra kommuner att det inte är nödvändigt att ha alla förberedelser klara för att påbörja arbetet med bilaga I. Det är fullt möjligt att ta ett steg i taget, säger Jan Al Deri, verksamhetsutvecklare IT på Härnösands kommun.

Nu fortsätter Härnösand att anpassa fler webbsidor som ska kunna hittas på Your Europe och bevakar arbetsgruppens arbete med förfaranden enligt bilaga II.

Det är fullt möjligt att ta ett steg i taget!

Stöd till kommuner

På sidan Stöd till kommuner samlar vi information och stöd till kommuner i arbetet för att uppfylla förordningen.

Kommunerna hjälper varandra

Sveriges kommuner och regioner (SKR) publicerar snart en vägledning där arbetsgruppens insikter sammanställs. Vägledningen ska fungera som ett stöd för kommuner i implementeringen av SDG-förordningen och baseras bland annat på det omfattande analysarbete som Söderhamns kommun har gjort avseende vilken information som omfattas av SDG-förordningen. En analys som Härnösand och de övriga kommunerna i arbetsgruppen använder.

Parallellt med vägledningen sammanställer också Härnösand en manual med tips som de har identifierat i sitt arbete som andra kommuner kommer att få ta del av.

Tre tips från Härnösand till andra kommuner

Delta i de forum som finns för SDG
Samarbetsrummet på dela.digg.se och Diggs frågestunder om SDG är till stor hjälp. Där kunde vi ta del av Söderhamns analysarbete, få insyn hur andra jobbar med SDG och vilka utmaningar de har.

Ta reda på vad andra har gjort – uppfinn inte hjulet igen
Digg och arbetsgruppen har stöttat oss i vårt arbete. Exempelvis i arbetet med att tolka alla dokument rätt kopplat till metataggar och statistik.

Sätt SDG på agendan i er verksamhet
Prioritera SDG i verksamhetsplaneringen. Det gjorde exempelvis att vi med en intern resurs kunde anpassa vår webbplats enligt de kraven som finns.

Digg och SKR (Sveriges kommuner och regioner) beskriver vad Single digital gateway är och berättar om det gemensamma arbetet med att stödja kommunernas implementering av SDG-förordningen.

På engelska SDG regulation (Single digital gateway regulation). Förkortas på engelska SDGR.

SDG-förordningen är EU-förordningen (2018/1724) om en gemensam digital ingång för tillhandahållande av information, förfaranden samt hjälp och problemlösningstjänster.

Det kortare uttrycket på svenska är EU-förordningen om en gemensam digital ingång till Europa.

Your Europe är i praktiken den gemensamma digital ingången till Europa. Det är en webbplats (youreurope.eu) som tillhandahålls av EU-komissionen.

Webbplatsen tillhandahåller information, förfaranden och hjälp- och problemlösningstjänster på ett och samma ställe för alla länder inom EU. Även information om europeisk lagstiftning finns på Your Europe.

Your Europe ska göra det lättare för privatpersoner och företag att hitta information och tjänster när de utför ärenden över landsgränserna. Det kan till exempel vara när personer eller företag ska flytta inom unionen, studera, bedriva handel, etablera sig eller utöka sin verksamhet i en annan medlemsstat.

Från Your Europe länkas användaren till nationella webbsidor för att läsa om vilka rättigheter och skyldigheter användaren har eller hur användaren går tillväga för att utföra ett ärende.

Länkning till nationella webbsidor fungerar genom ett länkregister i ett bakomliggande system (EU-kommissionens kontrollpanel).

De aktörer som omfattas av SDG-förordningen kallas behöriga myndigheter. En behörig myndighet kan vara en statlig myndighet, en kommun, en region, ett kommun- eller regionägt företag eller en privat aktör.

Det finns inte något uttryckligt krav på exempelvis offentlig finansiering för att omfattas av SDG-förordningen. Det som är avgörande är om aktören har specifikt ansvar för information, förfaranden eller hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas av förordningen (artikel 3.4 SDG-förordningen). Aktören kan ha inrättats på nationell, regional eller lokal nivå.

Vilken information och vilka förfaranden och hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas framgår av bilaga I-III till SDG-förordningen.

Digg är nationell samordnare

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har utsetts till nationell samordnare för Sverige. Det betyder att vi är en ingång för frågor gentemot EU-kommissionen och samordnar det nationella arbetet med de aktörer som berörs av SDG-förordningen.

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Publicerad: