Digg och fyra behöriga myndigheter deltog på SDG-konferens i Helsingfors

Inför Sveriges planerade driftstart av det tekniska systemet för gränsöverskridande bevisutbyte deltog Digg och fyra svenska behöriga myndigheter på konferensen Europe goes Once-only i Helsingfors i oktober.

Konferensen arrangerades av myndigheten Keha-Centre i Finland i samarbete med EU-kommissionen och samlade cirka 120 deltagare från över 20 medlemsstater. Från Sverige deltog Digg tillsammans med Skatteverket, Universitets- och högskolerådet, Transportstyrelsen och Bolagsverket.

– Det var väldigt nyttigt för oss alla att vara med. Erfarenhetsutbytet och möjligheten till informella samtal med varandra och andra medlemsländer är väldigt värdefullt, menar Diggs SDG-spelialist Elna Fredriksson.

Fokus på det tenkiska systemet för bevisutbyte

Konferensens inriktning var på de delar av SDG-förordningen som rör bevisutbyte och det tekniska systemet för gränsöverskridande bevisutbyte. På agendan fanns presentationer från olika medlemsstater, workshops inom områden som utbildning, transport, folkbokföring och affärsverksamhet samt en paneldebatt med fem länder där Diggs SDG-specialist Elna Fredriksson representerade Sverige.

Svenska deltagare från vänster: Malin Gustavsson (UHR), Elna Fredriksson (Digg), Henrik Glimberg (Skatteverket), Bo Lagerqvist (Bolagsverket), Max Flodén (Digg), Jessica Kjellberg (Skatteverket), Håkan Jidsjö (Transportstyrelsen), Otto Tuvesson (Transportstyrelsen).

Sverige planerar för anslutning 2025

I Sverige pågår beviskartläggning sedan flera år och det tekniska systemet för gränsöverskridande bevisutbyte planeras att driftsättas andra halvåret 2025. Behöriga myndigheter uppmanas att planera för anslutning under 2025.

– Det var roligt att så många behöriga myndigheter från så många olika länder deltog. Det märks att vi nu har gått in i fasen där behöriga myndigheter ansluter och det faktiskt kan börja utbytas bevis över landsgränserna, säger Max Flodén, uppdragsledare för SDG på Digg.

De aktörer som omfattas av SDG-förordningen kallas behöriga myndigheter. En behörig myndighet kan vara en statlig myndighet, kommun, region, kommun- och regionägda företag eller privat aktör.

Det finns inte något uttryckligt krav på exempelvis offentlig finansiering för att omfattas av förordningen. Det som är avgörande är om aktören har specifikt ansvar för information, förfaranden eller hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas av förordningen (SDG-förordningen artikel 3.4). Aktören kan ha inrättats på nationell, regional eller lokal nivå.

Vilken information och vilka förfaranden och hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas framgår av bilaga I-III till SDG-förordningen.

För att veta om ni ska ansluta behöver ni börja med att analysera om ni behöver utbyta bevis via det tekniska systemet för gränsöverskridande bevisutbyte. Stöd och vägledning för den analysen hittar ni på följande webbsidor:

Betatesta nu – vi siktar på produktion under 2025

Sedan hösten 2023 är behöriga myndigheter välkomna att betatesta det tekniska systemet. Kontakta oss på sdg@digg.se för mer information.

Utifrån den nu kända tidsaspekten siktar vi på att gå i produktion med det tekniska systemet för bevisutbyte under andra delen av 2025.

Pågående regeringsuppdrag kopplat till det tekniska systemet

Digg har nu ett pågående i uppdrag av Finansdepartementet att analysera och lämna förslag på åtgärder som behöver vidtas med anledning av den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis. Digg ska också analysera och redovisa vilka kostnader som kan uppstå för den tekniska anslutningen i Sverige, utifrån principen att förvaltningsgemensamma lösningar bör nyttjas i så stor utsträckning som möjligt, samt lämna förslag på finansiering.

Digg ska redovisa uppdraget till Regeringskansliet (Finansdepartementet) senast den 15 december 2024.

Läs mer

Digg är nationell samordnare

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har utsetts till nationell samordnare för Sverige. Det betyder att vi är en ingång för frågor gentemot EU-kommissionen och samordnar det nationella arbetet med de aktörer som berörs av SDG-förordningen.

Läs mer

För att få tillgång till samarbetsrummet mejlar du sdg@digg.se och begär att få åtkomst till samarbetsrummet för SDG.

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Publicerad: