Om webbplatsen

På Webbriktlinjer beskriver vi de lagkrav som gäller för att digital offentlig service ska vara webbtillgänglig. Vi beskriver lagkraven i första hand och ger i viss mån tips, exempel och rekommendationer för hur du kan göra din webbplats, app och e-tjänst ännu mer tillgänglig.

Vi har byggt om, flyttat och renoverat Webbriktlinjer

Digg ansvarar för Webbriktlinjer och under 2023 genomförde vi ett arbete med att strukturera och arbeta om innehållet. Det har vi gjort med hjälp av våra användare, till exempel kommunikatörer, UX:are, utvecklare och strateger som arbetar med webbplatser inom offentlig sektor.

Vi har genomfört undersökningar och intervjuer med offentliga aktörer för att få veta vilket stöd de behöver i sitt tillgänglighetsarbete. Därefter har vi skapat prototyper och gjort användartester. Utifrån detta har vi tagit fram ett nytt Webbriktlinjer.

Vi dirigerar om gamla webbadresser

De riktlinjer som omfattas av DOS-lagen har vi samlat på sidan Alla webbriktlinjer.

Det finns dock risk att en del sidor från den gamla sajten har försvunnit eftersom vi i första hand beskriver riktlinjer som omfattas av DOS-lagen. I mesta möjliga mån försöker vi omdirigera äldre sidor, så att du fortfarande ska kunna hitta rätt om du sparat eller länkat till gamla adresser.

Vårt fokus är digital tillgänglighet

Huvudfokus på Webbriktlinjer är digital tillgänglighet utifrån de krav som finns i lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen).

Alla webbriktlinjer

Andra lagkrav

På Webbriktlinjer har vi valt att fokusera på digital tillgänglighet och hur du kan följa och överträffa lagkraven som gäller tillgänglighet.

Det finns såklart många andra områden och lagkrav att tänka på och arbeta med gällande digital offentlig service. Därför har vi samlat kortfattad information om andra lagkrav med länkar till ansvarig myndighet. Det gäller till exempel områden som personuppgifter, kakor, språk och arkivering.

Andra lagkrav

Tillgänglighet

Vårt mål är att webbplatsens innehåll ska vara tillgängligt för så många som möjligt, oavsett personliga eller tekniska förutsättningar. Hur tillgänglig webbriktlinjer.se finns beskrivet i tillgänglighetsredogörelsen. Hittar du brister så vill vi gärna att du kontaktar oss och berättar. Du kan även göra en anmälan om bristande tillgänglighet.

Personuppgifter

Digg är personuppgiftsansvarig för behandling av personuppgifter på webbplatsen (digg.se)

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) på webbriktlinjer.se Kakor används normalt för att förbättra webbplatsen för dig som besökare. Du har rätt att få information om vilka kakor vi använder och hur du kan välja bort dem.

Om kakor

Webbplatsens funktionalitet

Textstorlek och zoom

Du kan använda webbläsarens inbyggda funktion för att ändra teckenstorleken eller zooma. Det gör du på olika sätt beroende på vilken webbläsare och vilken enhet du använder.

Navigera med tangentbord

Om du har svårt att använda mus kan du istället navigera med hjälp av tangentbordet. Sidornas innehåll har en logisk ordning för att underlätta för dig som navigerar med tangentbordet i stället för en mus.

Så öppnas länkar

Generellt öppnas inte länkar i nya fönster. Om du vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik kan du göra det genom till exempel välja "Öppna i nytt fönster" eller "Öppna i ny flik".

JavaScript

Webbplatsen är byggd för att vara tillgänglig och användbar för så många besökare som möjligt. Webbplatsen använder JavaScript för att förbättra användarupplevelsen men viktig funktionalitet fungerar även utan JavaScript påslaget.

Webbläsare

Webbplatsen fungerar bäst i en modern webbläsare, exempelvis de senaste versionerna av

  • Microsoft Edge
  • Chrome
  • Firefox
  • Safari
Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Senast uppdaterad: