Nordiska generaldirektörer i samverkan för gemensamma lösningar

Generaldirektörerna för de nordiska digitaliseringsmyndigheterna träffades nyligen för erfarenhetsutbyte och samverkan.

De fyra generaldirektörerna står på rad i ett kontorslandskap och ler mot kameran.

Från vänster: Janne Viskari, gd för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, DVV, Finland, Birna Jonsdottir, verkställande direktör för Digital Iceland, Anna Eriksson, gd Digg och Frode Danielsen, gd på Digitaliseringsdirektoratet, Digdir, i Norge. Tanja Franck, direktör på Digitaliseringsstyrelsen i Danmark kunde inte närvara.

Återanvända lösningar

Att de nordiska digitaliseringsmyndigheterna har mycket gemensamt och goda möjligheter att lära av och återanvända varandras lösningar var några av slutsatserna från mötet där Diggs generaldirektör Anna Eriksson stod som värd.

– Det var mycket värdefullt att träffa mina nordiska kollegor och utbyta erfarenheter. Under mötet presenterade vi flera konkreta områden där vi ser möjligheter för fortsatt samarbete. Det finns en god potential för att kunna återanvända varandras lösningar. Jag ser mötet som ett startskott för detta, säger Anna Eriksson, generaldirektör för Digg.

Konkreta områden

Bland de konkreta områdena att samarbeta kring lyftes identitetsmatchning och datadelning. Genom bättre datadelning över gränserna såg generaldirektörerna stor potential till effektiviseringar. För att nå dit behöver länderna tillsammans adressera frågor som tillit genom avtal och tekniska lösningar. Identitetsmatchning, som möjliggör att korrekt identifiera användare från utlandet i digitala tjänster, är en nyckel för att komma vidare.

Inom Norden finns idag ett pågående projekt, Nordic DigiGov Lab, där digitaliseringsmyndigheterna från Sverige, Finland och Norge samarbetar för gemensamma lösningar. Syftet att göra det lättare för medborgare i de nordiska och baltiska länderna att hantera olika livshändelser med hjälp av digitala samhällstjänster över landsgränserna.

– Det här är ett bra initiativ där vi ser möjligheter att stärka samarbetet ytterligare och att fler länder från Norden och Baltikum går med i arbetet, säger Anna Eriksson.

Lär dig mer

Unikt nordiskt samarbete ska underlätta för medborgare att hantera livets större händelser digitalt

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Publicerad: