De sex vanligaste bristerna när Digg granskar webbplatser

Den 23 september 2020 blev det ett krav för alla offentliga aktörer att ha webbplatser som lever upp till lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Under det gångna året har Digg utfört tillsyn för att se så att kraven efterlevs. Här hittar du de sex vanligaste bristerna.

De sex vanligaste bristerna

För de webbplatser som inte klarat kraven på tillgänglighet är det oftast några brister som är återkommande. Här är de sex vanligaste bristerna:

  1. Fel på HTML-kod. Det gör att skärmläsare, ett verktyg som läser upp vad som står, inte kan tolka sidan och tappar bort sig.
    Se till att koden validerar (webbriktlinjer.se) Länk till annan webbplats.
  2. Otydligt vad som är vad. Vad är huvudrubrik eller vad är underrubrik? Är det text, en punktlista eller en tabell? Märk upp texten så att en skärmläsare kan läsa så det blir begripligt.
    Ange i kod vad sidans olika delar har för roll (webbriktlinjer.se) Länk till annan webbplats.
  3. Vad är i fokus? Om man använder tangentbordet för att navigera på en sida så behöver det vara tydligt vad som är i fokus. Annars vet man inte vad som händer när man trycker enter.
    Använd tillräckliga kontraster i komponenter och grafik (webbriktlinjer.se) Länk till annan webbplats.
  4. Vilket språk är det? Låneord är vanliga och om man inte anger vilket språk ordet kommer ifrån kommer en skärmläsare uttala ordet fel.
    Ange språkförändringar i koden (webbriktlinjer.se) Länk till annan webbplats.
  5. Dålig kontrast. Om det är dålig kontrast mellan till exempel textfärg och bakgrund så syns det inte så bra vad det står om man har synnedsättning eller nedsatt färgseende.
    Använd tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund (webbriktlinjer.se) Länk till annan webbplats.
  6. Alt-texter saknas. Om bilden inte bara är dekorativ utan innehåller information så behöver bilden en alt-text. Den som inte kan se bilden får då den uppläst.
    Beskriv med text allt innehåll som inte är text (webbriktlinjer.se) Länk till annan webbplats.

Lär dig mer

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Publicerad: