Diggs bedömning av kriteriet 11.7 Respektera användarens inställningar (EN 301 549)
Som en del i Diggs pågående arbete med tillsyn av digital offentlig service, i enlighet med lag (2018:1937) om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen), har vi sedan i början på 2024, inkluderat kontroll av kriteriet 11.7 Respektera användarens inställningar. Här redogör vi för hur kriteriet 11.7 förhåller sig till DOS-lagen, vad kravet säger och vår tolkning av kravet.
Är 11.7 verkligen ett lagkrav i DOS-lagen?
Det korta svaret är: Ja, Diggs tolkning är att det är ett lagkrav.
För att bättre förstå varför kriteriet 11.7 blir aktuell i DOS-lagen behöver vi först redogöra för relationen mellan standarder och lagar. Vi har standarden web content accessibility guidelines (WCAG), standarden EN 301 549 och den svenska DOS-lagen.
WCAG 2.1 – standard för tillgängligt webbinnehåll
WCAG 2.1 är en standard för tillgängligt webbinnehåll. Organisationen W3C står bakom den. Den består av tre (3) nivåer:
- Nivå A innehåller minsta möjliga krav för att göra webbinnehåll lättare att använda. Det räcker dock inte alltid för att alla ska kunna använda den enkelt.
- Nivå AA är mellannivån. Om en webbplats eller digital tjänst klarar den här nivån, så betyder det att den är bättre och att fler personer kan använda den utan problem.
- Nivå AAA är den högsta nivån. Om en webbplats eller digital tjänst klarar den här nivån, så fungerar den riktigt bra för nästan alla.
EN 301 549 – europeisk standard för tillgänglighet och inkluderande design
EN 301 549 är en europeisk standard specifikt för tillgänglighet och inkluderande design inom Europeiska unionen (EU). Den innehåller tillgänglighetskrav för informations- och kommunikationsteknik (IKT) och täcker både mjukvara och hårdvara. Det är bland annat webbplatser, appar, användargränssnitt för programvara, IKT-hårdvara och IKT med röst- och ljudegenskaper. EU:s webbtillgänglighetsdirektiv refererar till den här standarden.
För webbinnehåll och appar innehåller EN 301 549 dels riktlinjerna från WCAG 2.1 (nivå AA), dels ytterligare ett antal krav. Alla kraven som gäller finns i annex A i standarden.
Kraven i den svenska DOS-lagen
Den svenska DOS-lagen säger att den digitala servicen som en offentlig aktör erbjuder ska vara tillgänglig. Kraven är att den ska vara möjlig att uppfatta, hanterbar, begriplig och robust.
För att uppfylla de kraven pekar Diggs föreskrifter till EN 301 549. Där hittar vi alltså dels WCAG-kraven, dels en del andra krav som inte ingår i WCAG men som ingår i EN 301 549.
Här kommer kriteriet 11.7 in. Det hör alltså till EN 301 549, men ingår i den del som inte hör till WCAG. Därmed täcks kriteriet 11.7 av DOS-lagen.
Vad kravet 11.7 säger och hur Digg tolkar det
På sida 82 i EN-standarden hittar vi en beskrivning av kravet. Den säger följande:
Where software is not designed to be isolated from its platform, and provides a user interface, that user interface shall follow the values of the user preferences for platform settings for: units of measurement, colour, contrast, font type, font size, and focus cursor except where they are overridden by the user.
Diggs tolkning är att när det finns ett användargränssnitt, dvs när du kan kontrollera mjukvaran på något sätt, ska användargränssnittet följa värdet i de inställningar som användaren har ställt in i sin plattform/sitt operativsystem. Det här gäller oavsett om användargränssnittet tillhandahåller en egen funktion för att göra sådana inställningar. De inställningar som gränssnittet behöver följa är
- måttenheter
- färg (mörkt och ljust läge)
- kontrast
- typsnitt
- textstorlek
- fokusindikatorn.
Har användaren alltså ställt in att mörkt läge ska gälla i operativsystemet, ska de olika användargränssnitten i operativsystemet följa den inställningen.
Diggs tolkning är alltså att kriteriet 11.7 Respektera användarens inställningar är ett lagkrav enligt DOS-lagen. Det betyder att all digital offentlig service i Sverige som berörs av DOS-lagen måste följa kravet.
Digg har i nuläget dock enbart valt att kontrollera en del av de inställningar som kravet pekar mot. För webb är de färger (ljust eller mörkt läge), högkontrastläge och teckenstorlek. För appar är de färger (mörkt läge), teckenstorlek och (för Android) teckensnitt.
Anledningen till det här är dels att det finns tekniska begränsningar i en del plattformar som gör det svårt att tillgodose en del av kravet, dels att vi inte är säkra på hur vi ska tolka en del av kravet.
Så kan du följa kravet vad gäller mörkt läge
Kort handlar mörkt läge om att information, exempelvis text, visas med ljus färg mot en mörk bakgrund.
Några medskick att tänka på:
- Ta fram ett mörkt tema.
- Komplettera valda delar av er CSS med dessa färger.
- Designsystem: komplettera med stöd för mörkt läge.
- Grafisk profil: använd tillgänglighetssäkrade färger.
- Viktigt att tänka på kontrastnivåer.
- Fokusmarkören ska alltid fungera mot såväl ljusa som mörka bakgrunder.
Lär dig mer
Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan
Publicerad: