Nya Webbriktlinjer lanseras den 18 december

Den 18 december lanserar Digg nya Webbriktlinjer. Fokus kommer att vara ännu tydligare satt på området webbtillgänglighet och webbplatsens främsta funktion blir att vara som ett uppslagsverk.

Driftsinformation 18 december:

Vi har bytt plattform för webbriktlinjer.se. Tyvärr fungerar inte de gamla adresserna till riktlinjer ännu, men vi arbetar på att dessa ska dirigeras om.

Utifrån undersökningar och intervjuer med personer inom offentlig sektor som arbetar med tillgänglighet har Digg fått veta att Webbriktlinjer behöver vara ett uppslagsverk för tillgänglighet.

Nya Webbriktlinjer, som huvudsakligen fokuserar på webbtillgänglighet, är därför uppbyggd med:

  • en sökfunktion som fokuserar på riktlinjer
  • tydlig gruppering av vilka riktlinjer som gäller för vilket område inom webbtillgänglighet
  • tydlig markering vad som är lagkrav och vad som är rekommendation.

På varje riktlinje kommer det att synas om riktlinjen är ett lagkrav, vilka kraven är och om det finns några undantag från lagkraven. På många av riktlinjerna finns även rekommendationer utöver lagkrav. Rekommendationerna är frivilliga och är sådant som kan förbättra webbtillgängligheten ytterligare.

Ilias Bennani, tillgänglighetsspecialist på Digg

Fokus är webbtillgänglighet

Även om den nuvarande webbplatsen alltid haft webbtillgänglighet som huvudfokus, finns det idag en del områden på webbplatsen som inte omfattas av Diggs uppdrag, vilket är att främja och granska webbtillgänglighet bland offentliga aktörer. Nya Webbriktlinjer kommer därför att innehålla mindre information om områden som inte gäller webbtillgänglighet.

– De områden som funnits på webbplatsen hittills, men som Digg inte har ansvar för, kommer vi i fortsättningen hänvisa vidare till rätt myndighet eller organisation. Det gäller exempelvis områden som cookies, arkivering och klarspråk. Korrekt och uppdaterad information finns alltid hos den myndighet som ansvarar för området, avslutar Ilias Bennani.

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Publicerad: