Ramverk för arkitektur av den digitala plånboken nu på plats

Nu har Europeiska kommissionen publicerat första versionen av identitetsplånbokens arkitekturramverk. Den innehåller specifikationer för utveckling av identitetsplånboken. Målgruppen är främst aktörer som ingår i något av de pilotprojekt som blir först ut med att implementera plånboken.

Roger Fagerud, strateg på enheten för digital identitet på Digg.

– Referensarkitekturen utgör en kravspecifikation till den leverantör som vunnit Kommissionens upphandling om att utveckla en referensimplementation av identitetsplånboken. Att de nu får en fastställd specifikation gör att de kan påbörja utvecklingen av specifika delar som EU:s plånbok kräver, men som dagens marknadsaktörer ännu inte har stöd för, säger Roger Fagerud, strateg på enheten för digital identitet på Digg.

Under de närmaste åren kommer fyra internationella konsortier – Digg och andra svenska aktörer ingår i två av dem – testa referensimplementationen och bygga tjänster. Testanvändare kommer genom pilotprojekten få möjlighet att pröva de nya möjligheterna.

När det digitala plånboken är på plats ska alla EU-länder kunna erbjuda medborgare och företag digitala plånböcker som kan kopplas till deras nationella digitala identitet med bevis på andra personliga attribut t.ex. körkort, utbildningsbevis och bankkonton.

Läs mer

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Publicerad: