Ökat informationsutbyte mellan myndigheter – Behov och föreslagna förändringar (2024:63)
Myndigheten för digital förvaltning (Digg), som har i uppdrag att samordna och stödja den förvaltningsgemensamma digitaliseringen i syfte att göra den offentliga förvaltningen mer effektiv och ändamålsenlig, lämnar följande synpunkter.
Det är positivt att regeringen vidtar åtgärder för att skapa förutsättningar för ett smidigare informationsflöde mellan myndigheter och att regeringen arbetar för att motverka fusk, felaktiga utbetalningar, regelöverträdelser och brottslighet.
Digg har för närvarande ett begränsat behov av att kunna begära ut sekretessreglerade uppgifter om enskildas personliga och ekonomiska förhållanden från andra myndigheter. Den föreslagna bestämmelsen bedöms därför vara av mindre betydelse för att Digg ska kunna fullgöra sitt uppdrag. Det är svårt att med någon större precision förutse i vilken utsträckning andra myndigheter kommer att efterfråga uppgifter från Digg och vilka situationer som kan uppkomma med anledning av eventuella utlämnanden. Utöver sådana uppgifter om enskilds personliga och ekonomiska förhållanden som förekommer hos alla myndigheter kan det för Diggs räkning exempelvis handla om uppgifter om enskild som framkommer vid säkerhetsprövningar enligt säkerhetsskyddslagen. Ett annat exempel på uppgifter som kan träffas av bestämmelsen är uppgifter om enskilds affärs- och driftförhållanden som Digg exempelvis kan få del av i samband med ansökningar om anslutning till auktorisationssystem för tjänster om elektronisk identifiering och digital post. De nämnda kategorierna av uppgifter är sådana som till sin natur måste betraktas som skyddsvärda även hos mottagande myndighet. Digg anser att frågan om vilket skydd utlämnade uppgifter får hos mottagande myndigheter behöver belysas ytterligare för att säkerställa att uppgifterna inte sprids.
I utredningen framhålls att dagens sekretessbrytande bestämmelser är svåra att tillämpa och att dessa svårigheter leder till att uppgifter inte lämnas ut i den utsträckning som rättsligt sett egentligen är möjligt. Utredningens förslag har, i enlighet med anvisningar i direktivet, utformats inom ramarna för nuvarande regelverk. Det innebär att en ny sekretessbrytande bestämmelse läggs till i det regelverk som redan i dag bedöms vara svårt att tillämpa. Digg anser att den föreslagna bestämmelsen inte löser tillämpningsproblemen, utan denna hindrande faktor kommer sannolikt att kvarstå.
Detta yttrande har beslutats av generaldirektör Anna Eriksson. I den slutliga handläggningen har också rättschef Linn Kempe och avdelningschef tillika ställföreträdande generaldirektör Chanett Edlund deltagit. Föredragande har varit juristen Ingrid Brännare.
Anna Eriksson
Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan
Publicerad: