Digg söker fler it-experter för att skapa framtidens digitala Sverige

Myndigheten för digital förvaltning, Digg, står inför en expansiv fas i utvecklingen av det digitala Sverige. Med fokus på att bland annat utveckla en statlig e-legitimation och en digital plånbok rekryterar Digg nu ännu fler medarbetare till it-avdelningen, såsom specialister inom it-säkerhet och -arkitektur samt utvecklare av olika slag.

Jonathan Karström, Digg

Digg har en växande och relativt ung it-avdelning där utvecklare, arkitekter och samordnare utgör kärnan. Myndigheten har flera pågående och planerade regeringsuppdrag som ska bidra till att Sverige ska bli bäst i världen på digitalisering.

– Här på Digg har vi en otroligt utvecklande miljö – jag har aldrig lärt mig så mycket som under det här året som jag har jobbat på Digg! Här finns inget betungande digitalt arv, utan vi kan bygga nytt från grunden med den senaste tekniken, berättar Jonathan Karström som sedan ett år tillbaka arbetar som it-utvecklare och devops-ingenjör på Digg.

Jonathan, kan du berätta lite om Diggs nuvarande digitaliseringsprojekt?

– Säker digital kommunikation är en tjänst som möjliggör säker överföring av känslig information mellan offentlig sektor, privata aktörer och medborgare. Den är användbar till exempel inom hälso- och sjukvård, hemtjänst och skola, där man på ett säkert sätt ska kunna skicka information som vårdplaner och orosanmälningar mellan olika aktörer. Digg kommer under våren 2024 att överta ansvaret från Inera som ansvarar för kommunernas och regionernas digitalisering och utveckla det till en nationell tjänst.

– Digg är även nationell samordnare för Sverige i ett omfattande EU-projekt som utgår från SDG-förordningen, Single digital gateway. Den ställer krav på att offentliga aktörer ska erbjuda alla sina tjänster online. Det innebär bland annat att man ska kunna begära ut dokument från andra EU-länder, som till exempel gymnasiebetyg. För att kunna tillhandahålla detta behövs en gemensam infrastruktur som vi på Digg är med och utvecklar. Bland annat har vi medverkat i hackatons tillsammans med utvecklare från hela EU.

– En annan tjänst är Min myndighetspost. Det är en befintlig app för just myndighetspost. Digg har hittills förvaltat tjänsten och kommer inom kort att ta över it-driften från Skatteverket. Uppdraget ställer höga krav på tillgänglighet och säkerhet för att säkerställa att tjänsten aldrig ligger nere.

– Utöver att koordinera och stödja digitaliseringen av den offentliga sektorn, driver vi också egna utvecklingsprojekt inom områden som säker meddelandeutväxling och elektronisk underskrift.

Två nya uppdrag har påbörjats – statlig e-legitimation och digital plånbok. Berätta mer om dessa!

– Utvecklingen av en statlig e-legitimation är ett viktigt uppdrag eftersom dagens digitala identifikationsverktyg inte är tillgängliga för alla och heller inte uppfyller EU:s krav. De aktörer som i dag hanterar digitala ID ställer till exempel krav på att man ska ha bankkonto och svenskt personnummer, vilket utestänger många. De fungerar heller inte utanför Sverige. Det kan även finnas andra anledningar till att man inte kan använda tekniken, exempelvis en funktionsnedsättning. Målet är en statlig e-legitimation med högsta tillitsklassificering som ska vara tillgänglig för alla i och utanför Sverige, säger Jonathan Karström.

– Digg har även fått i uppdrag att undersöka och utveckla möjligheterna för införandet av en statlig digital plånbok. Den ska vara oberoende av externa aktörer. Här ska man kunna samla sina olika kort- och betallösningar men också myndighetsdokument som utbildningsmeriter, licenser och id-kort.

Vilka är fördelarna med att jobba med it-frågor på Digg?

– Uppdragen är oerhört utvecklande och ger möjlighet att arbeta med den vassaste tekniken. Dessutom är Digg en trygg arbetsgivare som månar om oss anställda, vår trivsel och vår arbetsmiljö. Ett exempel är stressfenomet ”crunchtime” som kan vara vanligt inom it-branschen, men här på Digg flyttar vi istället deadline, menar Jonathan Karström.

Hur ser framtiden ut på Digg?

– Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på digitalisering och det blir ju då också Diggs mål. Vi har ansvar för att viktiga och samhällskritiska digitala tjänster som påverkar människors dagliga liv ska fungera. Det är inte ofta det uppstår en it-myndighet, och för den som vill vara med och skapa framtidens digitala Sverige finns det många möjligheter här, avslutar Jonathan Karström.

Är du vår nästa stjärna?

Just nu söker vi flera specialister inom it-säkerhet och -arkitektur samt utvecklare av olika slag. Välkommen med din ansökan.

Lediga tjänster på Digg

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Publicerad: