Fler än 14 miljoner covidbevis

E-hälsomyndigheten och Digg utvecklade tillsammans digital infrastruktur och tjänsten för covidbevis. Covidbevis består av vaccinationsbevis, tillfrisknandebevis och testbevis som hämtas på covidbevis.se. Utvecklingen skedde i rekordfart och delar av Diggs kod har använts av flera andra länder i Europa. Över 14 miljoner covidbevis har utfärdats och bidrog till att öppna upp för resor i Europa och för evenemang i Sverige.

Digg fick också ett uppdrag att utveckla en lösning så att arrangörer av evenemang i Sverige kunde verifiera sina besökares vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd. Det gjorde det möjlig att kunna arrangera större evenemang. Appen Vaccinationsbevis verifiering utvecklades och lanserades på drygt två veckor.

- Nu arbetar vi vidare med Covidbevis 2.0 och tittar på hur vi kan återanvända infrastrukturen för fler tillämpningar. Om vi kan göra det till något större och ännu mer tillgängligt för fler personer, säger Mats Snäll, leveransområdeschef Digital utveckling på Digg.

Digitaliseringen tog ett språng

5,5 miljoner privatpersoner hade digitala brevlådor i slutet av 2021 – en ökning med 750 000 sen covidbevisen lanserades. Skillnaden är som störst bland 30-talister och 40-talister där antalet personer med digitala brevlåda ökat med mer än en tredjedel. Även antalet e-legitimationer (BankID, Freja eID Plus, AB Svenska Pass) fortsatte också öka.

Film om Covidbevis

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Publicerad: