Digg utvecklar Sveriges digitala identitetsplånbok
Digg har fått i uppdrag av regeringen att utveckla en digital identitetsplånbok enligt EU:s krav. Plånboken ska göra det möjligt att identifiera sig digitalt inom Europa och få tillgång till digitala tjänster över landsgränserna.
Den digitala plånboken är ytterligare ett steg för att öka den digitala rörligheten och göra det enklare för EU:s medborgare att resa, bo och verka över hela Europa. Om knappt två år ska den finnas i var mans hand enligt den EU-förordning som ligger till grund för införandet.
– En stor fördel är att viktiga handlingar och bevis enkelt och säkert ska kunna nås i mobiltelefonen var du än befinner dig och att det är du själv som har kontrollen över din data, säger Johan Gellerstedt, avdelningschef på Digg. Han fortsätter:
– Det är ett omfattande utvecklingsarbete som nu pågår för att utveckla och lansera den digitala identitetsplånboken och det kommer att innebära samverkan från ett flertal myndigheter förutom Digg. Exempelvis inom områden som säkerhet, tillgänglighet och identitet Här kommer vi att ha ett stort behov av välfungerande samverkan för att det ska bli en bra slutprodukt för medborgarna.
Tillgänglig för alla
Den digitala identitetsplånboken kommer att vara tillgänglig för alla och ha en bred användning. Som användare får du tillgång till både offentliga och privata digitala tjänster inom hela EU på ett säkert sätt.
– Tanken är att du som användare ska kunna ha viktiga dokument som utbildnings- och yrkeskvalifikationer, olika offentliga tillstånd och rätten att företräda någon annan eller ett företag, samlade. Du väljer själv vilka uppgifter du visar upp för mottagaren utifrån vad som efterfrågas. Det gäller både offentliga och privata handlingar, säger Johan Gellerstedt.
Nyckeln är identiteten
Just nu pågår utvecklingsarbetet inom hela Europa och Digg har uppgiften att utveckla den svenska identitetsplånboken som ska vara vara i drift i december 2026 och då kunna användas av medborgarna.
Till grund för utvecklingsarbetet är den EU-förordning (eIDAS2) som innebär att alla EU-länder ska kunna erbjuda medborgare och företag digitala plånböcker som kan kopplas till deras nationella digitala identitet som till exempel körkort och utbildningsbevis.
Digg deltar i pilotprojekt
Arbetet med att utveckla EU:s digitala identitetsplånböcker har pågått under flera år genom storskaliga pilotprojekt (LSP) inom Europa. Digg medverkar i flera av pilotprojekten som har till uppgift att testa EU:s digitala identitetsplånbok i en mängd olika vardagsscenarier som är relevanta för européernas dagliga liv.
Lär dig mer
Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan
Publicerad: