Ett steg närmare en europeisk digital identitet

Från och med den 20 maj 2024 uppdateras EU:s förordning om elektronisk identifiering och betrodda tjänster (eIDAS-förordningen). Den största nyheten är att man introducerar en ny identitetsplånbok, vid namn ”EU Digital Identity Wallet” (EUDI Wallet).

När eIDAS-förordningen introducerades 2014 ville man skapa en gemensam spelplan för digitala transaktioner över hela Europa. Målet var att göra det enklare och säkrare för oss alla – oavsett om vi är privatpersoner, företag eller myndigheter – att göra affärer, kommunicera och interagera digitalt över landsgränserna. Förordningen handlar om att bygga upp ett förtroende och med introduktionen av EUDI Wallet tar man nästa steg.

Vad är en digital identitetsplånbok?

Den digitala identitetsplånboken är designad för att erbjuda säker och användarvänlig tillgång till digitala tjänster för både fysiska och juridiska personer. Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro. Men den stora vinsten är inte e-legitimationen i sig, det har vi ju sedan tidigare, utan den stora vinsten med identitetsplånboken är att man ska kunna dela andra personuppgifter än sin identitet på ett integritetssäkert sätt, med full kontroll över vilka uppgifter som delas och med vem.

Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag. Enligt förordningen ska identitetsplånböcker även finnas för juridisk person och det kan betyda att man har exempelvis sin F-skattsedel, miljöcertifieringar och registreringsbevis i plånboken.

Vem påverkas av identitetsplånboken?

För användaren kommer det vara frivilligt och gratis att skaffa en identitetsplånbok och den stora nyttan kommer i och med den information, så kallade attesterade attribut, man kan ha i sin plånbok. Där spelar offentliga register en viktig roll i att ge ut och verifiera uppgifter. Oavsett vilket land en identitetsplånbok kommer från kommunicerar den med e-tjänster på ett standardiserat sätt och kan förmedla mer information än dagens e-legitimationer. För att utnyttja de möjligheterna kommer e-tjänsterna behöva anpassas.

Tillgänglig hösten 2026

Sex månader efter ikraftträdandet, dvs 21 november, ska genomförandeakter för identitetsplånboken finnas på plats. Två år efter det ska det gå att använda identitetsplånböcker.

Läs mer

För dig som vill veta mer om eIDAS och plånboken finns det filmer på Digg play Vad innebär de nya eu-reglerna om e-legitimering och EU:s digitala identitetsplånbok markerar nästa steg i eurioas digitala transformation

Man kan också läsa om det arbete vi gör kring identitetsplånboken och de storskaliga piloter vi är med i för att bygga upp ekosystemet runt omkring på Europeisk digital identitet

Mer information om eIDAS finns att läsa här eIDAS2-förordningen

EU-kommissionens nya sidor A digital ID andpersonal digital walletfor EU citizens, residents and businesses Länk till annan webbplats.

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Publicerad: