Registrera en webbplats i länkregister

Här kan du läsa om hur du registrerar en webbplats i länkregistret för den gemensamma digitala ingången till Europa. Your Europe är den gemensamma digital ingången och relaterar till arbetet med Single digital gateway (SDG).

Webbplatsen ska registreras i EU-kommissionens kontrollpanel

Webbsidor som omfattas av SDG-förordningen ska finnas tillgängliga via Your Europe. Det avser webbsidor med information om rättigheter, skyldigheter, regler, förfaranden och hjälp- och problemlösningstjänster.

För att göra era webbsidor tillgängliga via Your Europe registrerar ni webbplatsen som webbsidorna ligger under i EU-kommissionens kontrollpanel (dashboard).

Läs mer på sidan Tillhandahålla information

Webbplatsen crawlas

Webbplatsen som du registrerar söks igenom (crawlas) av EU-kommissionens sökrobot (crawlern). Den visar sedan upp de webbsidor som har SDG-metataggar på Your Europe så privatpersoner och företag inom Europa lätt kan hitta information om deras rättigheter och skyldigheter i gränsöverskridande situationer.

Läs mer på sidan Länkar och metataggar

Registrera en URL längre ner i webbhierarkin

För att undvika att sökroboten (crawlern) ska behöva söka igenom många webbsidor och för att förhindra att den anmärker på att det är för få webbsidor som är taggade med SDG-metataggar, så rekommenderar vi er att registrera en URL längre ner i hierarkin.

Exempel: Om de sidor ni har SDG-metataggade finns under https://www.exempelmyndighet.se/sdg så registrerar ni den URL:en istället för https://www.exempelmyndighet.se/

Registrera en webbplats i länkregistret - steg för steg

Logga in i EU-kommissionens kontrollpanel

EU-kommissionens kontrollpanel kallas även för dashboarden.

https://admin.youreurope.europa.eu/home

Om ingen från din organisation har åtkomst eller om du behöver ha åtkomst mejla sdg@digg.se så hjälper vi er.

Klicka på Links. Det är symbolen som liknar en länk i den vänstra menyn.

Klicka på Add link. Den finns till höger på skärmen.

Ange URL:en på webbplats som ska sökas igenom

Skriv enligt formatet https://www.exempelmyndighet.se

Title

Under Title skriver du organisationens namn eller resursen som länken referar till.

Description

Är inte obligatoriskt. Vår rekommendation är att ni inte anger en sammanfattning under Description.

Under Description gäller sammanfattningen för webbplatsen i stort, inte för respektive webbsida. Istället rekommenderar vi att ni sammanfattar vad respektive webbsida innehåller i HTML.

Det gör att användaren lättare förstår vad den kommer att hitta för information på den specifika webbsidan/länken som användaren hittar på Your Europe.

Om ni ändå väljer att skriva en sammanfattning här så måste texten skrivas på engelska. Om ni väljer att kryssa i rutan enligt steg 7 så kommer informationen ni har skrivit under Description att synliggöras för allmänheten på Your Europe.

Display SDG Dashboard Title/Description in Search Results

Är inte obligatoriskt. Vår rekommendation är att inte kryssa i den rutan. t

Kryssa bara i den om ni vill använda informationen ni har fyllt i under fälten Title och Description för sökresultatet på Your Europe.

Om ni inte kryssar i rutan hämtar sökroboten (crawlern) informationen i HTML-koden och synliggör det istället.

Url Type

Välj Web folder i första hand. Det gör att webbplatsen söks igenom av sökroboten för att hitta de webbsidor ni har taggat med SDG-metataggar enligt följande stöd, Länkar och metataggar. För Sverige är det bestämt att vi ska använda oss av sökroboten i första hand, därmed bör ni välja Web folder.

Web page är alternativet om du ska lägga upp alla webbsidor manuellt i länkregistret och därmed inte använda er av sökroboten.

Crawl this URL

Välj JavaScript om sökroboten måste köra JavaScriptet för att få fram metataggarna.

Meddela Digg om du har klickat i JavaScript, för i dessa fall måste JavaScript-crawlen köras manuellt. Digg ansvarar för att meddela det till EU-kommissionen. Meddela också Digg om du har gjort ändringar i taggnigen för en webbplats som har JavaScprit ikryssat.

Välj Normal om sökroboten inte behöver köra JavaScript för att hitta metataggarna.

Sitemaps

Är inte obligatoriskt. Vår rekommendation är att inte lägga tid på detta i första hand.

Med Sitemaps kan ni tillhandahålla ytterligare information som hjälper sökroboten att läsa och förstå strukturen och innehållet på er webbplats.

Genomsökningsprocessen blir mer effektiv då genom att sökroboten vet exakt de sidor som den behöver besöka utan att behöva läsa hela datasetet med webbadresser som finns för en webbplats.

Excluded paths

Är inte obligatoriskt.

Med Excluded paths kan ni ange vilka sökvägar/webbsidor som sökroboten inte behöver söka igenom. På det sättet kan ni hjälpa till att effektivisera genomsökningsprocessen.

Exempel: Om er webbplatsen är https://www.exempelmyndighet.se och ni inte vill att webbsidor under era nyheter ska sökas igenom eftersom ni vet att det inte finns SDG-webbsidor under den URL-varianten. Skriv då in https://www.exempelmyndighet.se/nyheter under fältet Excluded paths.

Du kan också välja att skriva N/A om du är osäker.

Ignore params

Är inte obligatoriskt.

Med Ignore params kan ni förfina genomsökningsprocessen genom att utesluta specifikt innehåll eller URL-varianter. Den är till för att hjälpa sökroboten. Om ni har infogat metadatainformationen direkt i HTML-sidan kan ni lägga till parametrarna här. Då kommer sökroboten att ignorera dessa webbsidor.

Exempel: Om era nyhetssidor innehåller en parameter "articleId" så kan ni skriva in den i det här fältet. Varje gång en URL innehåller articleId kommer den att ignoreras av sökroboten.

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Senast uppdaterad: