Plikten kallar! En modern personalförsörjning av det civila försvaret (SOU 2025:6)
Myndigheten för digital förvaltning (Digg), som har i uppdrag att samordna och stödja den förvaltningsgemensamma digitaliseringen i syfte att göra den offentliga förvaltningen mer effektiv och ändamålsenlig, lämnar följande synpunkter.
Diarienummer: Fö2025/00151
Diggs Diarienummer: 2025–01225
Sammanfattning
Digg instämmer i remissens förslag om att utöka civilplikten till att innefatta totalt fem områden. Det finns däremot detaljer i hur dessa områden ska ha en fungerande personalförsörjning och hur beredskapsavtal med privata leverantörer föreslås fungera under höjd beredskap. I beredskapssektorn Försörjning av grunddata lyfter utredningen behovet av personalförsörjning. Från utredningens sida menar man att personalförsörjningen inom sektorn kan lösas med omdisponering av personal och/eller civilplikt. Digg anser att det kan vara svårt att omdisponera personal inom sektorn då den viktigaste kompetensen är IT-personal som sannolikt redan är upptagen av den egna organisationen.
Generella synpunkter
Personalförsörjning
I kapitel 18, avsnitt 18.7 beskrivs utredningens bedömning av personalförsörjning inom beredskapssektor Försörjning av grunddata. Vid höjd beredskap bedömer utredningen att personalförsörjningen bör kunna lösas med hjälp av omdisponering av personal inom sektorn. Utredningen lyfter däremot att det kan vara svårt för sektorn att säkerhetsställa tillgång till viss extern kompetens som exempelvis IT. Detta bör, enligt utredningen kunna klaras av utan civilplikt och lösas med att teckna beredskapsavtal med privata leverantörer. Digg anser att omdisponering av personal mellan myndigheter kan bli svårt då IT-kompetens behövs inom den egna krigsorganisationen och sannolikt redan är beredskapsregistrerad.
I kapitel 15, avsnitt 15.5.6 beskrivs att beredskapsavtal kan tecknas med privata leverantörer för att säkra personalförsörjningen under höjd beredskap. Även om utredningen anser att detta är en nödvändig åtgärd för att lösa personalförsörjningen så anser Digg att kostnaderna det skulle innebära att teckna dessa avtal i fredstid riskerar att bli väldigt höga innan vissa beredskapsklausul aktiverats. Utredningen tar också upp att man kan teckna beredskapsavtal med leverantörer som har personal som bor utanför Sveriges gränser. Utredningen lyfter att det finns risker som exempelvis om leverantören kommer kunna leverera då personalen kan tas i anspråk med plikt i det landet. Digg anser att detta förslag är riskabelt då andra länders beredskapsläge och relationer till ytterligare länder inte tas upp som en risk i detta avsnitt. Konsultbolagen kommer troligen behöva utöka antalet konsulter de har tillgängliga samtidigt som det ger en inlåsningseffekt på arbetsmarknaden då konsulter kan få svårt att byta arbetsgivare.
Behandling av personuppgifter och uppgiftsskyldigheter
I avsnitt 24.6.6 föreslås att Pliktverket på begäran av myndighet, kommun eller region lämna uppgifter enlighet med 3 kap 16 § i totalförsvarspliktsförordningen. På begäran ska Pliktverket lämna kortfattade uppgifter om den totalförsvarspliktiges utbildning och arbetslivserfarenhet till den som begär ut uppgifterna enligt ovan. Digg håller med i förslaget men anser att utredningen behöver förtydliga vad kortfattade uppgifter innebär. I och med att utredningen lägger stort fokus på att resonera kring integritetsskyddet så anser Digg att det behövs konkretiseras vad kortfattade uppgifter innebär i det fortsatta lagstiftningsarbetet.
Författningskommentarer
Detta yttrande har beslutats av generaldirektör Anna Eriksson. I den slutliga handläggningen har också enhetschef för säkerhetsenheten Daniel Silvborn, säkerhetsskyddschef Johan Gellerstedt, rättschef Linn Kempe och avdelningschef tillika ställföreträdande generaldirektör Chanett Edlund deltagit. Föredragande har varit beredskapssamordnare Jenny Persson, säkerhetsenheten.
Anna Eriksson
Generaldirektör
Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan
Publicerad: