Till innehållet
  1. Start
  2. Om oss
  3. Nyheter
  4. Tre lag i digital final – bästa idén kan rädda skog i kampen mot granbarkborre

Tre lag i digital final – bästa idén kan rädda skog i kampen mot granbarkborre

I morgon den 5 december startar helgens final i Hack for Sweden 365. Tre lag gick vidare från deltävlingen den 21-22 november och tävlar nu om första plats. Arrangör är DIGG. Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utmanar lagen att hitta lösningar som räddar granskog från massdöd orsakad av granbarkborren.
Oj, något gick fel
Therése Boija

Myndigheterna bidrar med geodata och analysfunktioner via öppna API:er med satellitbilder och analyser. De tävlande lagen får även tillgång till skogliga grunddata och andra öppna myndighetsdata. De tre finalisterna har haft möjlighet att få råd och stöd och att utveckla sina idéer mellan deltävling och final.  Under finalen förfinas idéerna innan slutlig presentation varefter ett vinnande lösningsförslag utses.

Kan hackatons som metod bidra till lösningar på verkliga samhällsutmaningar? 

I helgens final testas det nya konceptet för att se om det går att bjuda in, tävla och innovera kring ett konkret samhällsbehov.

– Vi hoppas att den här formen ökar chansen för idéer att bli realiserbara lösningar på verkliga samhällsproblem som i det här fallet många skogsägare kämpar med, säger Therése Boija, uppdragsledare för Hack for Sweden 365 på DIGG.

Från årligt event till behovsdriven innovation 365

Hack for Sweden 365 samlar idag 16 offentliga förvaltningar i samverkan. Fokus är genomförbarhet inom offentlig förvaltning och behovsdriven innovation året om. Tanken som nu testas är att Hack for Sweden 365 blir en naturlig startpunkt för innovation och en aktiv bidragsgivare till den digitala välfärden. Vinnarlaget belönas med 25 000 kr. Alla finalistlag kommer sedan om de vill att kunna ta sina lösningar vidare på olika sätt.

– På söndag koras vinnaren. För alla lag gäller, att har de drivkraften, så finns säkert möjligheter att ta idéerna vidare, antingen inom det offentliga eller via privata initiativ, avslutar Theresé Boija.

Medarrangörer

Medarrangörer vid sidan av DIGG som driver initiativet är Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden (CSN), eHälsomyndigheten, Lunds kommun, Rymdstyrelsen, Skatteverket, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statistiska centralbyrån (SCB), Upphandlingsmyndigheten och Vetenskapsrådet. I samverkansgruppen ingår Internetstiftelsen, Livsmedelsverket, Riksarkivet, Västra Götalandsregionen och Vinnova.

Hack for Sweden

Publicerad
3 december 2020