Till innehållet
  1. Start
  2. Om oss
  3. Nyheter
  4. Snart kommer enbart Peppol BIS Billing 3 rekommenderas som e-fakturaformat

Snart kommer enbart Peppol BIS Billing 3 rekommenderas som e-fakturaformat

Från den 1 april 2021 kommer enbart Peppol BIS Billing 3 rekommenderas som e-fakturaformat för offentliga aktörer och deras leverantörer.

Svefaktura kommer inte längre rekommenderas

Det betyder att Svefaktura inte längre kommer vara ett rekommenderat e-fakturaformat och kommer därför att avregistreras i Peppol. Det innebär att Svefaktura inte längre kan skickas i Peppols nätverk från 1 april 2021.

För Svefaktura i andra kanaler än Peppol rekommenderas du som användare att kontakta din leverantör av affärssystem eller e-fakturaoperatör för ytterligare information.

Därför rekommenderar DIGG Peppol BIS Billing 3

Peppol BIS Billing 3 är baserad på den europeiska standarden för e-faktura som alla upphandlande myndigheter och enheter enligt Lagen om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling ska kunna ta emot. Den europeiska standarden är framtagen för att skapa förutsättningar för en effektivare inre marknad i Europa och nationella format är ett hinder för detta.

Det är viktigt att följa internationella standarder så att vi inte skapar tekniska handelshinder. DIGG rekommenderar att Peppol BIS Billing 3 är det format som både ska skickas och tas emot.

Lagen säger också att köpare i offentlig sektor ska kunna behandla fakturor som följer standarden. Det innebär att man som mottagare måste vara mycket noggrann med hanteringen av fakturans informationsinnehåll. DIGG avråder därför från lösningar som innebär att mottagaren konverterar inkomna fakturor till gamla format då det riskerar att leda till informationsförluster och kvalitetsbrister.

Lär dig mer

Publicerad
15 november 2020