Till innehållet
  1. Start
  2. Om oss
  3. Nyheter
  4. Innovationstävling ska ge flexibla transporter

Innovationstävling ska ge flexibla transporter

Data är nyckeln till smarta lösningar som kan skapa flexibla transporter. Det hoppas arrangörerna bakom en innovationstävling som nu lanseras. Tävlingen fokuserar på paket- och logistiktjänster i Sveriges gles- och landsbygd.

Längre avstånd och färre aktörer på landsbygden

Att skicka och ta emot paket är inga problem i Sveriges större städer, men på landsbygden är läget annorlunda. Där är avstånden längre och aktörerna färre.

Därför lanseras nu en innovationstävling med målet att förbättra tillgängligheten till pakettjänster, sänka transportkostnader, skapa nya leveransalternativ och ett ombudsnät som är mer anpassat för mottagaren. Nyckeln till de smarta lösningarna stavas data – och för branschen att ta hjälp utifrån.

Oj, något gick felSuzanne Bäckman, näringlivsutvecklare på NärLjus i Ljusdal

– Utan data är det omöjligt att hitta en lösning på innovationstävlingens kärnfråga. Vi kan inte bygga ett hållbart samhälle utifrån personbundna lösningar, det håller inte i längden. Samtidigt ser vi att problemen behöver tacklas från en annan synvinkel än branschens och därför lanserar vi nu denna tävling, säger Suzanne Bäckman, näringlivsutvecklare på NärLjus i Ljusdal.

Användaranpassade pakettjänster

Innovationstävlingen går ut på att ta fram bidrag som kan ge användaranpassade pakettjänster längs hela transportkedjan, från e-handlare till slutkund. Bidragen ska också inkludera hämtningar och returer av paket.

– Vi riktar oss bland annat till Sveriges tjänsteinnovatörer, systemutvecklare, hackers, studenter och entreprenörer med målet att nå en ökad livskvalitet för alla medborgare i samhället, ett minskat utanförskap och ett mer levande näringsliv i hela Sverige, säger Suzanne Bäckman.

Oj, något gick felCharlotta Ellmin, projektledare på DIGG

– Det är jätteroligt att utmaningen äntligen lanseras. Ska vi ta fram nya innovationer för Sverige är det viktigt att vi öppnar upp data, så att andra kan använda den, säger Charlotta Ellmin, projektledare för regeringsuppdraget, öppna data och datadriven innovation på DIGG, som är medfinansiär i tävlingen.

Lämna in ditt bidrag innan 3 augusti

Tävlingsbidragen går att lämna in fram till och med den 3 augusti 2020. Det vinnande bidraget får dels delta på Tillväxtverkets Startup Sweden Bootcamp, dels möjlighet att vara med i den innovationsupphandling som följer på utmaningen.

Oj, något gick felOlle Janrik, biträdande direktör för Sveriges Paketombud

– Vi hoppas att innovationstävlingen kommer att ge oss en datadriven, användaranpassad, skalbar och hållbar lösning för hela leveranskedjan. I första steget tittar vi på transportsträckan från omlastningshubbar till ombud. Lösningen ska kunna kopplas ihop med alla aktörers system, aktörerna ska behålla kontrollen över var ett paket befinner sig och få information från hubben utan att behöva bygga nya system, säger Olle Janrik, biträdande direktör för Sveriges Paketombud.

Bakom satsningen står Tillväxtverket, DIGG, Region Gävleborg, Ljusdals kommuns näringslivskontor NärLjus samt Sveriges Paketombud.

Datadriven innovationstävling för pakettjänster och transport i Sveriges gles- och landsbygd (challengesgov.se)

Fakta

DIGG stöttar innovationstävlingar som denna då vi har ett regeringsuppdrag att öka den offentliga förvaltningens förmåga att tillgängliggöra öppna data samt bedriva öppen och datadriven innovation. Satsningen görs främst genom challengesgov.se - den nationella portalen för just detta ändamål.

Här kan du se aktuella utmaningar (challengegov.se)

Läs mer om regeringsuppdraget här

Publicerad
5 februari 2020