Till innehållet
  1. Start
  2. Om oss
  3. Nyheter
  4. Estland först ut när svenska e-tjänster nu tillåter inloggning med utländska e-legitimationer

Estland först ut när svenska e-tjänster nu tillåter inloggning med utländska e-legitimationer

Den 29 september 2018 trädde EU-förordning eIDAS i kraft. Från det datumet ska alla offentliga e-tjänster som kräver e-legitimation tillåta utländska e-legitimationer. Nu har Estland som första EU-land en e-legitimation som som kan användas i svenska offentliga e-tjänster.

För offentlig sektor är det sedan 29 september 2018 obligatoriskt att ta emot utländska e-legitimationer i de offentliga e-tjänsterna. Det gäller både myndigheter, kommuner och landsting. Estlands e-legitimation är den första som godkänts för inloggning via den svenska ingången Sweden Connect.

Oj, något gick fel

Nu har Estland som första EU-land en e-legitimation som tillåts i svenska offentliga e-tjänster.

– Det här är ett första steg från vision till verklighet. Nu går det att hitta Estlands e-legitimation under knappen "Foreign eID" som ska finnas på myndigheternas inloggningssidor. Och nu behöver det offentliga hänga med. Vi behöver öka takten och tänka "digitalt först" när vi utvecklar tjänster för att underlätta vår kontakt och samhällsservice, både lokalt och för personer och företag över landsgränserna, säger Anna Eriksson, generaldirektör på DIGG

eIDAS

eIDAS är nyckeln till EU:s vision om ett gränsöverskridande Europa där människor lever, bor, studerar och startar företag över landsgränserna. Det sker redan idag men kommer att underlättas betydligt genom att det nu går att logga in och hantera ärenden digitalt hos våra myndigheter, även med en e-legitimation från ett annat land.

Läs mer om eIDAS

Läs pressmeddelande

Publicerad
10 januari 2019