Till innehållet

Peppol för dig som operatör (AP/SMP)

DIGG har som Sveriges Peppol-myndighet ansvar för att sluta avtal med de företag som vill bli accesspunkt (AP) och/eller Service Metadata Publishing provider (SMP). Här kan du läsa mer om vad du behöver göra för att bli en Peppol-operatör.

Det här är AP och SMP

 • En AP (accesspunkt) gör det möjligt för köpare och säljare att utväxla affärsmeddelanden med varandra i Peppol-nätverket, till exempel fakturor.
 • En SMP (Service Metadata Publishing provider) tillhandahåller de register som ingår i Peppol-nätverket, som accesspunkterna använder för att hitta information om köpare och säljare.

Det här behöver du göra

 1. Mejla till peppol@digg.se och anmäl ditt intresse för att bli AP och/eller SMP i Peppol.
 2. Ansök om medlemskap i OpenPeppol. Medlemskapet i OpenPeppol är ett villkor för att bli operatör i Peppol. Ansökningsformulär får du genom att kontakta OpenPeppol, mer information om detta och kontaktuppgifter finns på OpenPeppols webbplats. Läs mer om ansökan om medlemskap på OpenPeppol.
 3. Ladda ner det eller de avtal som är aktuella för dig, samt Annex 1-6. Det krävs ett avtal för respektive roll (AP och SMP). Avtalen finns under Dokument och länkar på denna sida. Skicka avtalen i två underskrivna original till DIGG. Tänk på att alla underskrifter ska göras av företagets firmatecknare. Postadress: DIGG, Box 14, 851 02 Sundsvall.
  • Om du ska bli SMP fyller du också i testplanen för SMP (se Dokument och länkar nedan) och skickar den till peppol@digg.se.
 4. Ansök om pilotcertifikat via OpenPeppols servicedesk, för att kunna genomföra tester. OBS! Registreringsbeviset som bifogas får inte vara äldre än 6 månader. Här ansöker du om pilotcertifikat via OpenPeppols service desk.
 5. När du har genomfört acceptanstestet och DIGG fått information via OpenPeppol att du är godkänd som AP, får du ett produktionscertifikat via servicedesk.
  • För SMP finns ännu inte något acceptanstest utan du får ett produktionscertifikat för SMP efter att ditt AP-test är godkänt.
 6. DIGG skriver under de avtal som du skickat in och returnerar ett av exemplaren till dig. I och med detta är du formellt en godkänd Peppol-operatör och kan börja agera i din roll som AP och/eller SMP genom Peppols infrastruktur.

Frågor och svar

Som Peppol-operatör betalar du både en anslutningskostnad och en årlig medlemsavgift till OpenPeppol. Läs mer om medlemskapet och avgifterna på OpenPeppols webbplats.

Medlemskap hos OpenPeppol

Dokument och länkar

Policy

Denna policy för efterlevnad (Compliance Policy) är inriktad på kontraktsansvar för Peppol-myndigheter, Peppol AP och SMP-leverantörer i syfte att säkerställa driftskompatibilitet över hela Peppol eDelivery Network.

Avtal

Det krävs ett avtal för respektive roll - SMP och AP.

Bilagor

Testplan för SMP

Att bli AP i Norge

Tjänsteleverantörer som vill bli registrerade som AP i Norge måste även fylla i Annex 5 för Norge. Det skickas därefter till DIFI via e-post: ap@difi.no